Information efter tandutdragning

Efter att du dragit ut en tand finns det ett hålrum kvar. Detta hålrum ska fyllas med levrat blod som skyddar såret och ger en god läkning. Följ dessa råd så läker det snabbare och bättre.

 • Under de första två timmarna ska du inte
  - känna på såret med tungan
  - skölja munnen
  - äta eller dricka
  - röka eller snusa.
 • Under dagen ska du undvika
  - fysisk ansträngning (t.ex. gympa/träning)
  - het dryck.
 • Om det skulle börja blöda
  Det är relativt vanligt att det kommer några droppar blod i samband med att bedövningen släpper. Några droppar blod i saliv kan se ut som mycket blod. Skulle det börja blöda:
  - skölj inte med vatten
  - sitt upp
  - bit på en kompress i 30 minuter
  - sov gärna med huvudet högt.
 • Om det skulle göra ont
  Efter en tandutdragning blir man öm när bedövningen när släppt. Ibland kan det göra ont. Ta då en värktablett du brukar ta för t.ex. huvudvärk. Ta inte Magnecyl, Treo eller liknande med acetylsalicylsyra då dessa tabletter innehåller blodförtunnande medel och ökar risken för blödning.
 • Svullnad och blåmärken
  Att en mindre svullnad uppkommer efter ingreppet är normalt. Om det kommer en svullnad, så kommer den som vanligast efter 2-3 dagar. Den försvinner efter en vecka. Skulle du få en svullnad mot munbotten eller ner mot halsen ska du kontakta din tandläkare. 
 • Tandborstning
  God sårläkning kräver god munhygien. Du ska borsta dina tänder som vanligt. Undvik dock att borsta över själva området efter tandutdragningen.

This site was designed with Mobirise